SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Sunday, May 22, 2016

Grill Pan - Kuali Pemanggang Steak

Assalamualaikum.

Tertengok iklan Go Shop... humangaiiiiii bestnya bila tengok periuk dan kuali. Nampak pinggan mangkuk mahal dan cantik saya tak rasa apa2 pun tp bila nampak kuali dan periuk, menggedik2 jiwa ni nak beli.

Kat Go Shop, set kuali Happycall memang menarik hati saya tapi nak beli satu set mahal sangat. Yg saya berkenan sangat tu ialah kuali panggang steak. Lain2 tak kisah sangat.




 Apa yang best sangat? Yang best tu selain tak melekat, ia ada belang2 jalur2 yang bila kita panggang daging atas dia, nanti daging kita ada jalur2 belang2 cantik tu. Kelassss..... macam hotel kan?

Tapi cuba layan sikit review pasal periuk ni kat Go Shop... tak macam Magic Foam yg saya beli tu, kalau 8 review, 8 lah negative. Tp untuk periuk ni kebanyakannya review best2, ada jugak yg neutral dan ada jugak yg kata periuk calar la defect la, telur melekat la... tu yg malas beli online!

Pastu saya tercari2 jugak kalau ada brand lain untuk panggang steak berjalur ni. ADA di IKEA. Harga?



 Harga ok. RM69.00 je. Tapi saya ada pengalaman beli kuali Ikea... kejap aje tahan melekat. Tak lama lepas tu terkopek2 coating dia. tak cantik dah. Menggoreng tanpa minyak pasti melekat. Sebab tu la periuk mahal2 ni sangat best. Harga selari dengan kualiti. Ikea? Jgn guna selalu. Tak cukup tahan lasak.

Tapi saya cari2 jugak kalau ada personal shopper kat mana2 jual Ikea grill pan ni. Saya jumpa la kat 11street. Tapi harga dia....





 Amboi... ni betul punya mark up. Harga asal RM69. Harga jual berkali ganda. Paling murah RM149, selepas mark up 2.16 kali dr harga asal. Yg lain, saya tak tau nak kata apa. 3 ke 4 kali harga asal. Simpanlah kuali tu sampai karat ye.

Kengkadang terbaca kawan2 deko kat FB komplen. Asal Ikea letak barang aje, habis... tak sempat diorg nak beli bawak balik. Personal shopper dah sapu habis2. Sampai saya pelik, personal shopper bukan ke tolong belikan barang, bukan borong brg habis2 dan kacau market yang ada? Agaknya2 diorg boleh jual ke brg yg dinaikkan harga 3 - 4 kali ganda drp harga sebenar? Good luck. Silap2 nanti buat sale gila2 akhirnya. Asal dapat balik duit modal.

OK, tak mampu beli Happycall dan tak mahu beli Ikea. Tadi saya jenjalan Aeon Big Puchong Utama. Ternampak grill pan, sama pulak kaler dengan periuk saya.... apa lagi? Dah alang2 sampai Puchong kan... sambar ajelah. Kebetulan pegi Aeon Big untuk beli kambing. Nak order kat tukang jual kambing yg saya cerita kat sini dah tak sempat.


Made In Korea jugak








 Cantik? Katanya boleh diguna atas induction cooker tapi bila tengok bontot kuali saya kurang yakin sebab biasanya yg corak2 gitu tak begitu match dengan induction. Kalau yg bintik2 seperti yang saya cerita dalam blog post SINI tu, insyaAllah takde masalah. SINI -----> http://www.mrslya.com/2016/02/kepuasan-yang-pelbagai.html
 
Tapi mujurlah dapur saya sekarang bukan induction tapi ceramic. Ceramic cooktop ni boleh guna apa saja periuk termasuk Arcopal Porcelain lama mak saya.

Tak sabar2 rasanya nak buat steak berbelang2. Nanti saya dah masak, saya tunjuk gambar eh...

Eh harga periuk berapa pulak? RM157.90, berbaloi2 dengan kualiti. Kualinya tebal, setanding Tefal dan Happycall. Brand NEOFLAM. Cuba la google memang geram tengok periuk2nya. Kalau beli online lagi mahal tau.



 Seperti yg saya bgtau dalam entry Magic Foam tu, jangan mudah terpedaya dengan iklan dalam tv tu. Gi belek sendiri kat kedai, pastikan elok, takde calar, takde kemek. Baru le beli.

Wassalam.

Saturday, May 21, 2016

Projek Baju Raya


Assalamualaikum.

Saja nak mewar-warkan kepada yang ada baju2 masih elok yang dah tak muat, apa salahnya dihadiahkan kepada yang memerlukan.



PROGRAM AMAL:

Baju Raya Project
Tarikh: 28 Mei 2016, Sabtu
Tempat: Masjid Wilayah KL
Masa: 8am - 2pm

* masa akhir penghantaran 1pm

APA YANG DIPERLUKAN:

Baju kurung (jubah / kebaya / etc)
Tudung
Baju Melayu

* kanak-kanak atau dewasa, lelaki atau wanita, yang baru atau yang masih elok dan bersih. Mohon tidak menghantar baju lusuh, koyak atau rosak ok. 

Masukkan dalam plastik mengikut saiz dan jenis, tandakan dan hantar kepada mereka.

Sebarang pertanyaan: 

Aliff:  016-7176057 
Email: bajurayaproject@gmail.com 
FB/IG/Twitter: BajuRayaProject

Dikelolakan oleh Pertubuhan Projek Kasih (PPM-010-10-08092014)


Disclaimer:

Saya tidak terlibat secara langsung dengan projek amal ini. Saya hanya membantu mewar-warkan.

Hikmah Renovasi Tergendala

Assalamualaikum.


Renovasi dapur basah saya tergendala 5-6 bulan. Lama kan? Extend dapur basah sebenarnya dah habis. Tinggal pasang tiles, lampu dan kabinet dapur aje yang tergendala. Tukang pasang tiles dan lampu dah ada tapi dia ni agak busy, sana sini orang panggil sebab kerja dia bagus dan dia cuma ambik upah, tak masuk campur hal2 pembelian bahan. Macam ni memang senang nak bajet. 

Apa2 hal pun kami dah booking dia kerja kat dapur basah kami dalam bulan puasa ni. Dia free insyaAllah. Masa tu harapannya bajet segala bajet pun dah ada insyaAllah. Subject to change hahaha.

Suatu hikmah yang sangat besar bila Allah tak izin kita buat sesuatu walaupun kita dah rancang sebaik2 perancangan. Jangan mengeluh aje kejenya, cuba bawak bertenang dan bersabar....

Sebulan dua ni, dapur basah saya yang dah extend tu CRACK dengan teruk. Crack dinding sampai air dr sebelah sana boleh masuk. Bukan satu tempat aje. Semua 3 penjuru dinding tu crack. 


lantai basah


proses repair

Bila dibelek2, itu bukan plaster yg crack tp mmg dinding. Batu bata tu crack. Bila dinding crack, slab bumbung dapur pun jadi bocor masuk air. Mula2 dulu sikit aje bocornya. Asyik la kita ni panggil kontraktor yg sama suruh cek bocor. Dia kata cuma air dari skru. Dia datang cuma touch up plaster siling aje. Lama2 satu dapur pun bocor. Mengamuk abamjohn! Kontraktor kemain susah nak datang, datang lepas abamjohn hantar gambar2 crack dan air bocor ikut dinding dan siling. Dia ingat kita main2 kot. Bila saya perhati slab ikut tingkap bilik atas, nampak ada crack jugak kat slab. Patutlah satu dapur bocor!

*gambar2 ini semua dinding yg dah siap kena hack oleh kontractor

nampak tak bata tu retak?





nampak kecik kan? Tapi crack dia bawak ke dalam. Nak gantung blinds pun tak jadi 


Mujur belum pasang lampu, belum pasang cabinet, belum buat apa punlah. Kalau tidak, bayangkan apa yg perlu dicabut dan ditanggalkan utk baiki segala kerosakan? 

Kontraktor yg extend dapur dah hack, ikat dan simen balik  katanya... sekarang tengah tunggu hujan turun utk tengok balik air ada masuk ke tak ikut slab. Sebab next step nak ganti plaster siling dan plaster dinding dan cat balik. Tapi hujan tak turun dah seminggu. Setakat rintik2 15 minit tak cukup nak check slab saya masih bocor atau tak. Tapi xpelah xhujan kot sebab kesan basah kat siling dari minggu lepas pun tak habis kering lagi. Ni bocor bukan sebarang bocor, menitik2 air dari bumbung tau! 

Sekarang, nampak jelas bahawa setiap sesuatu yang berlaku ada hikmahnya. Ada org diberikan kelapangan wang dan masa utk buat semuanya mengikut jadual. Ada org, bayar, bayar, bayar... sekali tu kena tipu dek kontraktor. Modal extent dapur all in dari RM60k terus melonjak RM100k hanya kerana terpaksa terminate kontraktor lama dan cari kontraktor baru. Jiran saya habis beratus ribu untuk reno rumah, tapi diberikan ujian anak umur 2 tahun sakit jantung berlubang. Ada pulak yg jenis percaya kawan, sekali tu kena kencing dengan kawan sendiri. Duit habis, rumah tak siap. Ada jugak yg macam kami, buat semuanya berperingkat mengikut bajet, dan terpaksa bersabar, bersabar dan bersabar, mungkin setahun baru merasa semuanya lengkap. Alhamdulillah. Ada org pulak apa pun tak boleh buat. Saya dah merasa yg ni. *pssstt.. sabar ye my friend. InsyaAllah ada rezeki nanti. Sabar je. 

Tapi semua pun adalah sesuatu yang perlu kita ambil sebagai pengajaran dan pengalaman. Jangan cepat melenting. Jangan sampai bergaduh laki bini. Istigfar banyak2. InsyaAllah semuanya akan ok.

Apa2 hal pun ai lef mai abamjohn.

Wassalam.





Friday, May 20, 2016

IKEA Frame Dan Poster Dari Photobook

Assalamualaikum.

Kepada pencinta deko, pasti tak akan membiarkan dinding-dinding kosong tanpa sebarang hiasan. Sama ada wall sticker..

http://howtofurnish.com/wall-decals/

http://howtofurnish.com/wall-decals/


Shelves...

https://www.ibmhcorp.com


atau frame gambar menjadi pilihan.

http://twentyfiveemu.hol.es/picture-frame-wall-decor.html

Kena pandai memilih mengikut bajet semestinya. Kebanyakan dinding saya memang masih kosong. Yang mana dah tergantung frame dan shelves tu, semuanya adalah dari rumah lama. Tapi masih banyak jugak dinding kosong belum di-deko. 

Pegi intai2 ke Kaison, memang dah berkenan kat beberapa lukisan /gambar siap gantung tapi bila tengok harga... hmmm... yg berkenan yang itulah mahal kan. Tak jadi la saya beli. Kalau bajet deko beratus ribu memang dah sambar dah pejam mata hihihi. Pegi kedai lain - tak berkenan. Harga ok tapi alahai tak kena selera dan konsep rumah kononnya.

Baru-baru ni saya terjumpa pulak offer daripada Photobook Malaysia, di http://11street.my. Offer personalised poster print size A3 x 4 keping pada harga RM15.00. A3 size ialah bersaiz 297mm x 420mm atau 11.7 inci  x 16.5 inci. Jadi saya pun beli offer ni. Lepas dah sediakan gambar yang nak diprint secara online, saya kena bayar shipping RM8.48. Jadi, kos untuk 4 keping poster ni ialah RM23.48. Satu keping RM5.87.




Kurang seminggu saya terima poster yang saya print. Bersorak saya! Kemain cantik hasilnya. Kualiti kertas sangat memuaskan. Memang Photobook Malaysia tidak pernah mengecewakan.


kotak dia


ada macam wanita Turkiye?

gambar terbaru kami tahun ni. Malas nak cantum - blend, inilah hasilnya kurang best


Cantik tak? 



Untuk cantum2 gambar dan blend tanpa frame petak2 tu, boleh guna App Split Pic sama ada di ipad. iphone atau android. Check setting untuk size gambar yang sesuai ok. Siap boleh hias2 dengan picart dan wordings gempak2.




Pastu nak gantung cemana gambar2 ni? Serius cakap, susah nak jumpa frame gambar yang menepati citarasa saya. Malas nak mencari kedai frame, kalimah Allah Muhammad yg saya beli bersaiz sangat besar masih tidak dibingkaikan lagi sebab tak jumpa kedai frame. Jadi, untuk size poster A3 ini, baik pergi aje ke IKEA, cari frame pelbagai size dan rupa ada dijual. Dan saya dah aim frame gambar jenis RIBBA.

Untuk size poster A3 ni, belilah RIBBA size 40cm x 50cm. 


RM34.90 satu frame 40cm x 50cm, gambar sekeping RM5.87. Total RM40.77 satu. Kalau 4 = RM163.08 satu dinding. Ok tak? Kalau cari kat Kaison saya berkenan yang harga RM99 x 4 tu (total RM396. Tapi tak customised lah. Sesapa pun boleh beli yg sama. Kalau gambar family sendiri sentimental la sikit kan.

gambar depan

saya suka frame ni sebab ketebalan dia

poster size A3 ngam kat ruang dalam frame RIBBA 40x50 ni. Saya tau sebab saya ada RIBBA kat rumah hehe


Gambar dah ada, frame dah tau mana nak cari. Bila pulak nak ke Ikea nih?????? Abamjohnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wassalam.