SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Monday, July 25, 2016

RAYA 2016 DAN HIAS MENGHIAS

Assalamualaikum.

Amboi bersawang blog saya. Raya sakan ke? Haha. OK walaupun raya dah nak habis, saya masih jugak nak ucapkan Selamat hari raya buat semua pembaca blog saya, sama ada follower tetap atau yg tersinggah tu. Walau dah pindah ke rumah baru, raya kami masih sederhana, tidak berlebih-lebihan, tiada kuih muih penuh meja, tiada baju 18 pasang, tiada kasut 40 pasang. 

Terus terang saya cakap, pengalaman hidup dah banyak mengubah saya untuk jadi lebih besederhana. Nak beli perfume RM300-400 sebotol rasa serba salah sekarang ni walau diberi greenlight oleh abamJohn. Saya rela beli FM perfume aje ataupun gi Body Shop beli perfume RM100+. Tiada lagi keborosan yang melampau macam dulu2. Syukur untuk nikmat pengalaman yang menyedarkan dan menginsafkan.

Tapi macam mana pun, untuk raya, saya nekad nak beli meja makan idaman haha. Meja yg saya pernah share kat blog ni dulu, dari Ikea. Sesuai untuk keluarga besar saya yang mana anak2 pun makin lama makin membesar, lebih besar dari saya. BACA SINI.

Setelah buat survey sana sini, maka tak silaplah pilihan saya harapnya. Walaupun kena hangkut sendiri masuk kereta, pasang sendiri, hasilnya memang puas hati. Meja dia panjang, kuat, lasak, dan tak terlalu berat kalau nak alih bila ada kenduri.


bunga atas meja pun dah bertahun tak ganti. Karpet lama. Meja boleh panjangkan lagi dan muat lagi 2 kerusi

Untuk konsep minimalis, memang semua pun minimalis lah. Tak mau semak2, tak mau terlalu sarat dengan hiasan. Jenuh nak mengelap nanti. Ruang tamu pun simple aje. Saya cuma ganti langsir yang saya beli di Ikea (edisi khas raya haha - pastu malas jahit sendiri), gantung frame dan tukar sarung kusyen. Kurang belanja. 

almari laci MALM IKEA. RM400+++

sofa lama ganti sarung

sarung kusyen kanan dari Ikea, yg kiri dari H&M

Simple kan?

Sarung kerusi meja makan saya ada spare kaler dark grey. Kalau ada majlis yang perlu jemput tetamu, saya akan tukar kepada yang itu hehe. Itulah yang bestnya dengan kerusi Ikea tu, boleh beli sarung lain, boleh simpan jugak buat spare jika perlu.

Proses pindah kami dah hampir nak selesai. Ada lebih kurang 10% barang lagi untuk dipindahkan. Itupun nanti kami akan pilih mana yg boleh diguna dan mana yg perlu recycle. Dapur basah saya yang bocor? Masih bocor huhu... Yang ni lenkalilah saya cerita bila dah siap nanti. Masih dalam proses baikpulih oleh tukang yang lain.

OK janji telah ditunaikan. Sekali lagi saya ucapkan selamat hari raya kepada semua.

Meh belanja satu gambar raya:


cinta hati selamanya



Monday, June 20, 2016

Kalkulator Fidyah

Assalamualaikum.

Setiap kali nak masuk bulan ramadhan pasti ada yang kelam kabut mengganti puasa tahun lepas dan puasa2 tahun2 sebelumnya, biasanya bagi ibu-ibu yang pernah mengandung dan melahirkan anak atau menyusukan bayi sepenuhnya.

Macam saya sendiri, anak pertama saya lahirkan pada 7 Ramadhan.  Dan masa tu saya dapatlah berpuasa 3 hari aje sebab dah dekat2 nak bersalin tu memang tak daya dah nak menahan lapar. Asyik lapaaaaaaaaarrrrrr aje! Pastu anak seterusnya, terus terang saya katakan saya tak kuat menahan lapar sebab nanti masuk angin dan saya rasa nak pitam. Apa lagi bila saya ni kekurangan hemoglobin (parah gak), memang rajin gelap mata. Jadi, setiap kali masuk bulan Ramadhan, saya memang tak puasa. Beruntunglah anda-anda yang kuat berpuasa walau sedang mengandung sebab saya tak dapat nikmat tersebut. 

Mengandung pulak rapat2. Anak menyusu. Jadi, sepanjang kilang beroperasi tu memang saya tak daya nak mengganti puasa. Setiap tahun akan cari kalkulator fidyah untuk bayar fidyah bagi puasa2 yang tidak terganti. Sekarang, saya sedang berusaha mengganti puasa2 yang tertinggal. Saya dah tak ingat berapa banyak saya dah ganti dan berapa banyak saya tinggalkan. Bagi mengambil jalan selamat, saya kira complete set aje untuk 5 anak. Setiap tahun saya akan pastikan fidyah dibayar sebelum habis Ramadhan.

Eh sebelum tu, bagaimana kita nak tau yang kita wajib membayar fidyah?

Mertua saya pernah bgtau saya, kalau meninggalkan puasa kerana diri sendiri semata, wajib mengganti puasa saja tanpa bayar fidyah. Contoh: haid. Tiada kena mengena dengan org lain. Haid itu dtg dari badan sendiri kan... Sakit/uzur - diri sendiri sakit/uzur. Jadi wajib ganti puasa aje bila dah sihat.

Pastu katanya lagi, kalau meninggalkan puasa kerana orang lain, maka wajib dibayar fidyah DAN mengganti puasa sebanyak mana yang telah ditinggalkan.
Contoh: mengandung - dalam perut ada anak kan? Menyusu - anak nak minum susu. Kalau kita tak makan nanti susu untuk anak berkurang. 

Lebih kurang gitu lah...

Untuk keterangan lanjut sila rujuk ustaz. 

OK. Untuk perkiraan fidyah, bagi negeri Selangor, telah disepakatkan bahawa denda fidyah adalah berdasarkan kadar harga beras semasa (makanan asasi penduduk) sebanyak secupak.  Beras tersebut perlu diberikan (makan) kepada fakir miskin, bukan membayar dengan wang atau brg lain. Beras aje ok. Dan juga, bayaran denda hanya mengikut hari puasa tersebut ditinggalkan, tak perlu digandakan apabila melangkaui tahun.



Ada org kata kalau tahun lepas tak habis ganti, tahun depan kena ganda. Bayangkan kalau 10 tahun mengandung, beranak tak berhenti. Berapa juta agaknya nak kena bayar fidyah? Kalau tengok kat website ZakatSelangor, ada info di KLIK SINI (gambar) tu, tp skrg page tu tak boleh bukak sebab under maintenance. tapi saya dah pernah baca, katanya, denda fidyah tidak digandakan kerana tidak mahu membebankan. Sama jugak dengan bilangan hari yang perlu menggantikan puasa yang tertinggal. Tidak digandakan.






Apa-apa pun, bila terdaya tu gantilah secepatnya puasa yang tertinggal. Bila last minute dikhuatiri tak sempat. Bak kata mertua saya, berpuasalah setiap Isnin dan Khamis dengan niat qada. Sedar tak sedar habis dah semua diganti. 

OKlah uolsssss.... ngantuklah pulak. Masak apa berbuka hari ni?



Wassalam.




Thursday, June 16, 2016

Resepi : Chicken And Dumpling Melayu

Assalamualaikum.

Saya ada kata semalam, bulan puasa nak kasi anak pengalaman berpuasa yang menyeronokkan, kan? Jadi salah satu cara nak kasi diorang seronok ialah dengan memasak masakan kegemaran dioranglah.

Salah satu makanan yang anak-anak saya akan makan tanpa pandang kiri kanan ialah satu masakan yang entah dari negara mana, saya cedok resepi dan bega sikit mengikut kesesuaian dan keselesaaan dan dijamin HALAL iaitu Chicken And Dumpling. Yang ni saya cedok resepi daripada Laura Vitale di Youtube. Saya memang suka tengok Laura masak sebab penjelasan dia jelas dan senang nak ikut.

Yg ni sama ada nak makan gitu aje atau makan dengan roti atau dengan nasi, terpulang tapi ia berkuah dan creamy. Memang budak2 suka sangatlah.

Bahan-bahan:

3 batang lobak merak, bersihkan dan dipotong dadu
1 bawang besar potong dadu
3 batang celery, bersihkan dan hiris
1 kg isi ayam dihiris kira2 1 inci
7 1/2 cawan air
1 stok ayam cube / stok ayam
1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan cooking cream / heavy cream
garam dan lada hitam kisar secukup rasa
1 sudu teh thyme
1 sudu teh rosemary
1/4 cawan minyak sayuran

Dumplings:

2 cawan tepung gandum
1 cawan susu full cream
1/4 cawan heavy cream/cooking cream
3 sudu besar mentega cair
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh garam
1 sudu teh daun parsley cincang (saya guna yg kering)
Black pepper kisar secukup rasa


Banyak eh bahan-bahan dia? Macam banyak tapi semua tu biasa dijumpai di dapur kecuai heavy cream tu dan rempah2 tertentu. Rempah2 ni saya memang simpan sebab suka sangat masak makanan barat ni.

Ok cara2nya:

1. Sediakan periuk, sebaiknya periuk berpenutup ye. Laura Vitale pakai cast iron iaitu dutch oven yang berat dia berkilo2 tu.

2. Panaskan minyak pada suhu sederhana aje. Kita masak kuah dia dulu. Bahan dumpling letak tepi tau.

3. Gaul ayam dengan tepung. Masak ayam gaul tepung tu dalam periuk yg dah ada minyak tadi dalam 4 minit sampai dia brown sikit. Garamkan dan lada hitamkan dia sikit. Angkat.

4. Periuk yg sama, bekas masak ayam tadi... boleh tambah sikit minyak lagi kalau perlu. Masukkan karot, bawang dan celery. Garam dan black pepperkan dia. Bila dah layu sikit dalam 7 minit gitu, terus masukkan balik ayam tadi, kacau ala kadar sikit pastu tambah thyme dan rosemary. Kacau. Wangi tau bau dia nanti.

5. Masukkan air dan stok ayam. Tutup periuk dan biar merenih 45 minit. Laura guna wine tapi saya skip step tu.

6. Kemudian masukkan heavy cream. Lepas tu boleh sediakan dumpling. Eh jgn lupa rasa sup tu sedap tak? Kalau perlu garam dan pepper, tambahlah.

7. Campur semua bahan dumpling dalam bekas lain. Bancuhan akan agak lengkit dan lembik. Memang gitu ia perlu kelihatan. 

8. Check periuk, kuah tadi dah mendidih?

9. Scoop guna sudu atau ice cream scoop sederhana besar bancuhan dumpling ke dalam sup tadi. Buat sampai habis. Biarkan dumpling masak dalam 15 minit. Tutup api dan biarkan sekejap 5 minit sebelum dihidangkan. Hmmm yummy.....



ayam

dumpling



Nak tau sedap atau tak, bolehlah try ok. Tak pasti bagaimana rasa sebenarnya masakan ni tp versi melayu halal ni dah cukup puas hati :)




Wednesday, June 15, 2016

Periuk dan Wok

Assalamualaikum.

Sekarang asyik belek 11street.my cuci mata tengok periuk dan kuali. Sempat jugak saya beli satu periuk non stick ceramic coating yang sangat special dan cantik. Yg ni diterbangkan terus dari Korea, jenama Chef Topf series La Rose. Memang pemegang penutup dia macam bunga rose. 

Walaupun dalam hati nak brand lain, disebab ada offer cantik di 11street, saya beli dulu yg harga best ni. Harga asal dalam RM300 - RM500++ tapi offer ni antara RM169 - RM260 bergantung jenis pilihan kita. 



Tapi saya beli yg ni dulu, harga RM188.60 free shipping dari Korea:


 Tu dia.....




Memang best periuk ni. Selain fungsi tahan karat dengan kualiti premium, bila memasak guna periuk ni, rasa rilek aje hahaha sebab dari luar tenang aje, padahal dalam periuk tengah mendidih tuuuu..... takde pulak tutup periuk menari2 dengan wap yang huru hara...

Ni saya masak tomyam:

video

Pastu dengan periuk yg sama saya buat ikan stim. Nak pakai periuk stim tapi takde pulak. Jadi saya guna periuk ni aje. Letak air sikit, masukkan ikan siakap yg dah diperap (garam, lada sulah, lemon) serta bawang putih ketuk, hirisan halia dan bawang merah,  serai, brokoli, carrot, masak 5 minit. 

video


Pastu saya tuang air sikit lagi (supaya tak hangus bila air tak cukup) beserta sos tiram + kicap cair, tomato dan bawang goreng, masak lagi dalam 5 ke 8 minit. SIAP. Dah ala2 ikan kukus. 

Ditambah pulak terjumpa offer wok jenama Kitchen-Art dari Korea jugak di Qoo10.my, makin seronok memasak. 




Saya rasa ini deal paling baikkkkkkk setakat ni. Dengan pos dalam RM69 kot. Wok mcm ni baru puas goreng nasi, goreng mi, goreng ikan. Kalau guna frying pan memanjang merecik minyak, tumpah2 pulak.  Dan wok ini adalah salutan diamond coating dengan LIFETIME guarantee. 


wok size 30cm

diamond coating

ringan, sesuai untuk yg sakit pinggang hehehhee

sesuai untuk stove, electric dan ceramic cooktop

Offer ni semua tak lama. Tinggal beberapa hari je lagi nak habis. Yg Chef Topf kena tunggu dalam 2 minggu utk sampai Msia, tapi yang wok tu ready stock di Malaysia. Dalam 2 hari sampailah insyaAllah.

OKlah. Nak pi jenguk dapur, apa yg ada untuk di masak. 

Wassalam.