SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Monday, January 16, 2017

Pampers Dan Public Toilet

Assalamualaikum.

Hari ni nak mengomel sikit pasal tanggungjawab sebagai seorang ibu yang membawa anak kecik ke mall. Hari tu saya keluar jenjalan ke Sunway Pyramid. 



Pastu saya ke toilet jap. Ada sorang hakak tengah urus anak kecil dia yang membuang. Pastu bila saya dah selesai urusan saya, saya keluar dan masa nak kuar tu terpandang la tong sampah tepi tu. Alahaiiiiii nak termuntah saya.

Ada ka patut cik kak tu buang diaper berisi anak dia gitu saja. Dah la tak dibalut dengan rapi, terbukak nampak isi. Tong sampah hampir penuh, jadi memang clear nampak tertonggok kat atas tu. Toilet jadi busuk gara2 sikap tak bertanggungawab tersebut. Kesian cleaner. Sentiasa pastikan toilet bersih, wangi tapi kerana sikap kurang prihatin pengguna lain, cleaner jugak nanti dikatakan tak buat kerja.


Sebagai ibu dan bapa, sebelum keluar rumah tu mesti dah ready macam-macam nak bawak kan? Diapers kena cukup, lotion, wipe, susu, botol, air panas baju extra semua ready. Tapi ramai yang lupa satu benda ni. Yang sepatutnya kena jadi antara barang penting perlu dibawa ke mall atau ke mana2 sahaja. Beg plastik. Bila anak membuang tu, lipatlah diaper tu elok2 pastu masukkan dalam beg plastik. Ikat ketat2 supaya bau tak keluar. Githoooooh.....

Tapi sekarang penggunaan beg plastik tak digalakkan dah. Bawaklah surat khabar lama ke.. paperbag ke, gunakan utk balut diaper berisi hasil buangan anak. Takdelah kena maki dalam hati. Nak tegur kang jadi gaduh pulak kan. Malulah. Sikap malu itu bagus. Jangan fikir nak lepas tengkuk sendiri aje. Janji anak aku wangi. Biar toilet busuk. Nanti cleaner buang. Jangan la sayam.... fikirlah orang lain sama. 

Saya pernah beranak kecik jugak. Bukak cakap ikut teori tapi memang saya praktikkan dahulu. Sedangkan kat dalam rumah sendiri pun saya balut masuk plastik. Takdelah saya nak biarkan rumah saya berbau dengan hasil si kecik. Sama juga halnya bila bertandang ke rumah orang. Kalau takde plastik, mintaklah kat tuan rumah. Hormatlah tuan rumah ye. Jangan tuan rumah yang tolong kutip masuk plastik pulak. Kesian saya dulu haha. 

Oklah. Meh layan GOC terbaru saya (Saya bersama 17 suara saya yang lain). Judges pun belum dengar. Semorang nak nyanyi lagu ni sekarang. Popular sangat nampaknya. Semoga terhibur.



Wednesday, January 4, 2017

Sakit

Assalamualaikum.

5 hari demam sejak 30 Disember. Hari ni saya mula recovering. Badan semakin segar sikit demi sikit. Terima kasih kepada Elken Spirulina. Hari tu masa sakit lembik habis. Pening, sakit kepala sakit badan, angin satu badan. Makan ubat pun tak baik. Tambah sakit lagi ada. Badan saya naik allergic dek ubat yang mana satu tah, tak pasti. Sebelum ni saya tak pernah ada alahan ubat. Pastu satu ubat lagi buat jantung saya lagi laju berdegup dan peluh mencurah pastu nak pitam. Hmmm macam org sakit jantung pulak! Bahaya kan?

Lalu saya berhenti ambik ubat. Saya kekal lembik dan lemah sampailah saya teringatkan spirulina dalam almari. Kejap makan kejap tidak sekarang ni. Pagi demam hari ke 4 saya mula ambik Elken spirulina tapi dos kecil tapi kerap. Hari ke 5 terasa boleh jalan laju sikit hihi. Hari ni alhamdulillah. Saya dah mula jadi tukang kejut anak pagi2. Harap orang lain kejut, alamatnya ponteng la budak2 tu. Apalah akan jadi pada dunia jika tiada saya wujud di muka bumi ini? Wah bongkak sungguh statement.

Walau sebongkak mana statement saya, if i've decided to leave, I'll leave. 

Ok back to the topic. 

Topiknya sakit kan.

Pembukaan 2017 sangat tabest sebab saya sakit. Pastu diajukan pula soalan: "Ni pergi hutan mana? Duduk bawah pokok mana?" Sedangkan pembawa virus ke rumah adalah orang yang banyak tanya tu. Sangat bagus. Thanks for asking.

Walau pembukaannya tak best, saya masih ada menyimpan 1001 harapan yang menggunung untuk diri saya sendiri. Selama berbelas tahun memanjat doa utk orang lain, kali ini saya mula memanjat doa untuk diri sendiri. I wish happiness, and all good things for myself. Myself. 2017 adalah tahun jual ikan.

Sekian.

#sakitdiluar #sakitdidalam

Meh layan GOC Mash Up antara saya dengan 7 suara saya jugak pulak. Hahahaha semua suara saya lah. Mash up Kembali (Intan sarafina) dan Kepadamu Kekasih (Kembara):






Sunday, January 1, 2017

Elken: LD Venus Gold : Untuk Wanita Sahaja

Assalamualaikum.

Lama tak citer pasal product Elken dalam blog kan? Buat pengetahuan uols saya masih ahli Elken yang setia 😉. Walau tak berapa aktif, tak aktif langsung kot hehe saya masih suka dengan produk Elken dan kalau diberi peluang lagi saya nak consume balik supplement2 yang pernah saya ambil dulu. Siapa kata kesihatan yang baik tak boleh dibeli dengan wang ringgit? Buktinya, dulu saya spend untuk supplement, memang jarang sakit. Setahun sekali belum tentu saya sakit. Tapi sejak tak berapa nak mengamalkan supplement, saya kerap sakit, ditambah dengan faktor umur yang meningkat dan ketidakstabilan emosi yang melampau 😂.

Ada satu produk kegemaran saya iaitu Ld Venus Gold yang saya amalkan dulu, kini dah berwajah baru.  Dulu kotak besar dan susah jugak nak dibawa bersama2 kotaknya. Kini kotaknya lebih compact dan mudah nak dibawa jalan-jalan.




Saya takleh display harga kat sini sebab nanti diorg email saya untuk ambik tindakan undang2 haha. 

Untuk ahli:




Dulu kalau saya promote LD Venus ni, saya akan pegang lengan orang tu. "Dulu gini (pegang longgar lengan dia), sekarang gini (pegang ketat lengan dia) 😂😂😂. Selain itewwwwwwww, Ld Venus Gold membantu dalam keseimbangan hormon. Sebab itewww hakak beranak tak berenti. Sampai doktor kata "Lya, kalau awak tak suruh ikat pun saya akan ikat. Rahim awak dah nipis" huhu. Jangan main2 dengan rahim yang nipis. Silap-silap masa ngandung boleh pecah rahim dalam perut. Bahaya bukan untuk anak tapi untuk ibu juga. Syukurlah saya punya baby semua comel2 belaka, tak lebih 3kg. Yg kembar pun sorang 1.2kg, sorang lagi (anak syurga saya) 900g. Total 3.1kg je.

LD Venus dirumus menggunakan herba2 cina yang diakui keberkesanannya. Dijamin halal dan selamat. Jangan risau tentang pengesahan halal atau pengesahan Jabatan Kesihatan. Client saya dulu kerja di Jab Kesihatan kat Jalan Universiti tu. Katanya wakil Elken memang turun naik sana hantar sample. Sebab tu produk Elken ni mahal. Kan semua tu kossssss.

LD Venus Gold juga menyegarkan badan si peminum. Menyerikan wajah, menyihatkan dan ehem ehem ehem. Tu je yg mampu saya bgtau. Sebab, walaupun saya kata entry ni Untuk Wanita Sahaja, saya tau ada aje yang skod senyap2 kan.  

Berminat nak jadi ahli:

Meh KLIK SINI. Tak perlu jumpa upline. Kadang2 orang mengelak untuk berjumpa sebab tak bersedia nak keluarkan duit banyak2. 

Atau nak shopping: SINI JE tak perlu fikir benda lain. Fikir apa nak beli je. Bajet pun tak lari.  

KBAI









 

SELAMAT TAHUN BARU 2017

Assalamualaikum!

Selamat tahun baru 2017!

ehsan engadget.com

Apa azam tahun baru? Azam saya ialah membahagiakan diri sendiri, menjaga hati sendiri, membuat perkara yang disukai dan semoga makbul. Semoga saya lebih bahagia dan gembira tahun ini. Aminnn....

Sempena tahun baru 2017 saya belanja satu GOC pertama saya. GOC pertama di mana saya gali balik skill buat suara latar 2nd voice, 3rd voice setelah 17 tahun saya tak bersuara dua. Haha. Maklumlah kawin anak ustaz. Ingat lagi dulu baru2 kawin, baru bukak mulut dah kena tegur. Terus sentap 17 tahun huhu.

Dan melalui task solo (dalam bentuk group collab - masukkan back up seberapa banyak yang mampu tapi buat sorang2), saya dapat tempat ke 3. Kenapa 3? Asyik 3 je? Sebab juaranya (Arief - Fatwa Pujangga) lagi best dari saya. Yg ke 2 pun (Apolusia (lagu apa eh dia nyanyi? - bakal doktor) lagi best dari saya. Yang pastinya, paling ketara kerja mereka lebih kemas daripada saya.

Tapi kan, lagu Cahaya - Kris Dayanti ni sangatlah susah nak bawak. Beberapa hari jugak saya cuma, asyik tak menjadi. Dah last minute baru saya dapat masukkan suara itupun tak puas hati sangat sebab saya lebih suka version yang lebih tinggi (male key).





Dan yg bawah ni pulak versi key lelaki (higher key), collab saya dengan TVM_IzsKechik yang cute. Umurnya sebaya anak buah saya. Layak panggil saya aunty haha.