SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Tuesday, May 3, 2016

Cuti Pendek Yang Ringkas

Assalamualaikum.


Cuti Hari Buruh 2016, sana sini jem sebab cuti agak panjang. 3 hari tu kira panjanglah bagi orang Malaysia. Kebanyakannya nak bercuti ke luar kawasan. Ke utara, selatan, timur mahupun barat memang jem teruk semua highway. Saya rasa kalau cuti setakat 3 hari nak bercuti hingga ke Penang, nak harung jem berjam-jam, habiskan masa atas jalan, pastu sampai hotel abamjohn terus membuta dan kurang mood dia bila diajak jalan-jalan. Baik takyah. Bukan setakat masa terbuang, mood pun tercampak ke laut, duit tol, duit minyak, semuanya kos. Padahal tujuan bercuti ialah Swimming Pool untuk anak-anak dan duduk hotel untuk berehat bagi mak-mak. Untuk ayahnya pulak? Untuk melihat anak isteri bahagia. Tak gitu?

Bercuti tak semestinya kena ke luar kawasan. Tak perlu ke Langkawi, Penang, JB, Melaka, Perak menambah kesesakan jalan raya. Kita bercuti aje kat Lembah Klang, banyak jugak hotel yang ada. Saya yang pernah bermastautin di Puchong, Kg Baru, Sunway, Ampang, Bukit Antarabangsa, masih belum habis menjelajah seluruh Lembah Klang pun. 

Percutian singkat kami kali ni menelan kos yang paling minima. Kebetulan boleh la sambut sekali bday anak bujang saya hari tu. Harga bilik murah boleh dapat kat Agoda atau Trivago atau website hotel yang dipilih. Survey la dulu sebelum booking. Pastu inilah masanya untuk cari makan di kawasan sekeliling yang sebelum ni tak pernah ada alasan untuk kita sampai kat sana. Kepada yang ada keahlian kelab percutian macam kami, boleh dapat bilik free of charge. Tapi kena booking awallah. 

Bak kata saya tadi, anak-anak cuma nak mandi kolam. Selain itu diorang nak makan buffet haha. Sebenarnya percutian ini adalah percutian rahsia. Saya pack barang2 anak saya, letak dalam kereta, pastu hari Sabtu kami terus ke hotel tanpa pengetahuan anak2 yang mula tertanya2 ke mana arah kami hari tu. Surprise la konon. Bday surprise.

Tapi bestlah sebab tak kecoh haha. Kalau tidak terlalu banyak soalan yang perlu saya jawab nanti. 


happy bday Nawfal. Beli kek kecik, tak membazir. Kami bukan pemakan kek sangat.

Bukan senang bila bday anak dah dekat. Masing2 harap 'sesuatu' plan daripada saya. Cuba plan untuk bday mami pulak hujung tahun nanti ye.

Selesai makan kek kecik tu, kami terus turun kolam. Hujan pun hujanlah. Bukannya larva gunung berapi... 


petang ni tak ramai orang. Org yang ada semuanya 'berteduh' kat tepi sebab hujan. Tapi tengok anak2 saya terjun, semua pun terjun balik.



Tapi kan, dalam kelam kabut packing, saya tertinggal pelampung untuk anak2 yang kecik. Kolam dewasa sedalam 140cm. Yg besar2 ni semua tinggi 164cm ke atas kecuali abamjohn lagi tinggilah. Yang kecik ada 2 orang, memang kena paksa mandi kolam budak. Tapi sebab tak cukup thrill, memasing mintak nak mandi kolam dewasa. Terpaksa mak bapak masuk kolam sama. Kakak abang pun kena paksa layan adik.

muka tak puas hati, kena mandi pool budak. Inilah dia budak kecik yang perasan dah besar.
kesian dia kena main kat pool budak. Boring dia kata. Tapi tak merungut macam abang dia tu

Tapi hikmah tak bawak pelampung ialah anak2 saya yang kecik mula belajar berenang termasuk cik Rai.

video

video


Langsung tak takut masuk air. Kemeriahan bertambah dengan smartphone Sony Xperia Z2 saya. Rasanya lps setahun baru 2 kali saya celup air fon ni. Kurang yakin hehehe. Tapi memang best la fon water resistant ni. 





Banyak gak gambar dalam air yg diorg posing sebenarnya tapi memang tak sesuai dikongsi secara umum. Saya akan kumpul semuanya untuk Photobook terbaru simpanan keluarga kami nanti.

tension si abang

Seronok jugak cuti dekat2 ni. Kurang stress dan jimat belanja. Pergi dan balik takde jem langsung. Kami juga tidak menyumbang kepada kesesakan jalan raya. 

Lain kali memang kami akan buat benda yang sama. Bercuti dekat2 aje. Sebelum ni rasanya dah puas merasa travel jauh2. Biarlah kasi peluang driver untuk drive dekat2 pulak.

OKlah uols... kena plan untuk cuti sekolah pulak tak lama lagi. Cari bilik free lah, kalau tidak nanti burn macam 2 tahun lepas. Rugi je.

Wassalam.




Mereka Memang Begitu..

Assalamualaikum.

Beberapa hari tanpa idea, bila bukak FB terus tahu apa nak cerita. Kalau dulu suka jugak tulis status luah perasaan kat fb tapi bila masing2 pendapat tak sama, komen yang masuk tak semua membina, lebih parah lagi bila langsung tiada respon daripada sesiapa! Haha lebih baik tulis kat blog, siapa nak baca, bacalah. Siapa nak komen, komenlah. Siapa komen tak best takyahlah approve.

Ni nak cerita tentang sebuah kereta Singapore yg memandu secara merbahaya di hiway menyebabkan kereta orang lain remuk. Yang tak best, kereta dia elok tak remuk pun. Memang tak baguslah kan.. tapi saya bukan nak sentuh tentang pemandu Singapore Mercedez Benz S Class ni sebaliknya nak sentuh tentang komen yang saya baca. 

Komen paling atas - "Orang kaya memang macam ni..." dah mula tak best dah. Pastu "Driver Singapore memang &*^%$##" pun start menyumpah dah diorang ni, kata hati saya. Dah memaki aje kejenya. Terus saya tekan X kat atas belah kiri artikel untuk kembali ke newsfeed saya.

Orang kaya memang macam ni. Macam mana? Orang yg kaya memang akan sombong, berlagak, tak patuh undang-undang, bongkak, tamak haloba bla bla bla? Kalau macam tu BERDOALAH agak cik puan tidak menjadi kaya, agar terhindar daripada sifat2 begitu ye cik.

Driver Singapore memang *&^%$# padahal driver Malaysia pun apalah kurangnya. Sedangkan duduk sebelah 'driver saya' sendiri pun saya stress. Kadang2 sampai bergaduh2 (maknanya saya berhenti bercakap dalam kereta) hanya kerana saya tak suka cara pemanduan orang sebelah. 

Pastu biasa jugaklah dengar ayat2 penyata seperti :

"Orang *&^%$# memang kaki bolot. Kalau kawin dengan org sana akibatnya asyik kena lebihkan family sana."

"Org ^%$#@! memang kenegerian sangat. Tak boleh bercampur dengan orang lain"

"Org *&^%$#@ semua memang jenis penyangak"

"Orang &^%$#@ memang la... kucing beranak pun balik kampung"

Kata sana, kata sini. Komen sana komen sini. Kutuk sana kutuk sini. Syokkan?

Last2 yang paling BAGUS adalah diri sendiri. Kitalah driver yang paling berhemah, kitalah yang tak pernah buat salah, kitalah yang paling hebat. Kitalah yang paling bijak. Kitalah yang pandai jaga anak, kitalah yang pandai jaga laki, kitalah yang berjaya, kitalah yang paling lawa, kita jugaklah yang paling alim. Kitalah yang betul serba serbi, pendek kata KITALAH YG CONFIRM MASUK SYURGA.

#sarcasm


Friday, April 29, 2016

Respect Yourself


Respect is a two- way street, if you want to get it, you’ve got to give it. – R. G. Risch

Source : http://www.coolnsmart.com/respect_quotes/

Assalamualaikum.

Jom cerita lagi pasal respect. Bahasa melayu kata hormat. Rasanya pernah kot cerita pasal ni dulu. Quote oleh R.G.Risch kata kena saling menghormati. Kau hormat orang, orang akan hormat kau. Tapi saya pernah jugak dengar orang kata respect is to be earned not demanded. Kita tak boleh mintak orang hormat kita, hormat tu dtg sendiri. Ooohhhh... bagaimana dengan seorang guru yg sangat layak dihormati tapi berhadapan dgn pelajar biadap? Adakah kerana guru tersebut tidak layak dihormati pelajar tersebut?

Bagaimana pulak seseorang yang lemah, tidak reti marah, tak reti melawan, maka org lain mengambil kesempatan membuli org tu? Adakah sememangnya dia tak layak dihormati hanya kerana dia lemah dan tidak melawan?

Adakah org2 yg dinafikan haknya untuk dihormati adalah orang yang memang tak layak hidup di muka bumi ini dengan rasa hormat? Besar sangatkah kamu sebagai hamba Allah utk bersikap sombong terhadap hamba Allah yang lain? 

Skrg ni yg disebut hormat tu banyak berdasarkan material saja. Pangkat, harta dan nama, baru dpt hormat. Kalau xde apa2 tu, bersikap baik mcm mana pun susahlah org nak hormat. Tak gitu? 

Dah nak meroyan tengah2 malam ni kenapa? Oklah uols. Ngantuk pulak. Hormatilah diri sendiri dgn memelihara dan mengawal hati. Pastu hormatlah suami. Kalau suamipun awak terajang awak maki, dengan kawan2 pasti awak tak reti nak hormat. Sedangkan kawan2 awak tak bersalah pun..... 

Eh tetiba pulak.  Takde tuju kat saper2. Biasalah saya kan mmg suka serkap jarang. Jangan terasa ye uols. Hormatlah semua orang disekelilingmu. 

Wassalam.





Thursday, April 28, 2016

Sayang Kawan

Assalamualaikum.

Dah beberapa kali saya ni berkecil hati kat FB. Ngade tak? Yelah... saya ni memanglah kaki kena gari, nak keluar lepak2 dah memang jauh sangat dah. Kan ke tanggungjawab saya yang utama adalah untuk suami dan keluarga? Lagipun lepak melepak ni bukan free. Pakai duit bebbbbbbb.... kita dah terbiasa tak suka makan free bila keluar dengan kawan2. Melainkan dengan AMI, dia memang rajin belanja saya makan. Kadang2 siap paksa nak belanja saya hehehe. Tq AMI. Moga rezeki mu melimpah ruah. 

Pastu saya terjumpa orang share menda ni:



Rupanya bukan saya sorang yang ngade. Ramai jugak yang ngade mintak komen dibalas atau paling tidak LIKE la. Bukan patah jari tu nak tekan like. Kalau nak kata tak reti nak baca notification, orang lain punya komen boleh pulak dibalas. Lainlah kalau dia ada beratus komen macam celebrity tu, memang takyah harap la komen dibaca. Kalau setakat komen ada 2, memang tak masuk akal kalau dia tak terbaca komen tu.

Jadi, kepada yang ngade macam saya, yg lapar komen, lapar like macam saya, buatlah kebal hati tu. Semoga bersabar aje. Tapi macam saya ni tak kebal mana. Saya 'terpaksa' padam komen2 yang saya bagi kat kawan macam ni. Komen saya bukan komen kosong. Komen saya komen berisi. Bukan setakat cakap, tapi saya praktik. Saya bukan jenis cakap lebih tp buatnya tidak. Bukan setakat ceduk ilmu dr fb. Dengan sikap anda yang sebegitu, saya rasa anda tak bersedia menerima sharing daripada saya. Welllllll... saya sedar saya surirumah tanpa ilmu.

Pada saya, untuk org yg macam saya, tak biasa drive ke sana ke sini cari kawan untuk melepak atau mengopi (dah pindah lagi la jauh), atau menggabi atau mencicipan atau men-merarau, sudah pastilah saya mudah dilupakan kawan-kawan. Cara nak 'jumpa' saya adalah melalui media sosial. FB ni ibarat kedai kopi untuk sembang2 dengan kawan jugak. Bayangkan bila kita tengah lepak dengan kawan2 kat kedai atau rumah ke atau sekolah ke ofis ke... kita bercakap dengan kawan kita, sekali kawan kita buat dek aje. Tak terasa nak angkat kaki, jalannnn ke? Kan? 

Jadi, saya bertindak angkat kaki dan jalan ajelah. Saya tak rugi apa-apa rasanya, harap2nya. Sebab  kalau mintak pendapat motivator dalam rumah ni pun, dia akan suruh unfollow aje. Dia tak suka emosi saya diganggu oleh perkara2 tak berfaedah apalagi yang melibatkan media sosial ni. Tapi sedih gak aaaaa..... walau hanya FB huaaaaa......

Terus terang saya katakan, mula2 saya follow semua orang. Pastu bila org tu asyik:

1. ...
2. ....
3. .......

(sorry la terpaksa saya sensored)

Maka terpaksalah saya unfollow. Nak elak hati mengata dan menambah dosa huhuhu... saya hanya manusia biasa. 

Bila dah beberapa ketika saya akan revise balik, saya follow balik. Kalau masih tak berubah dan masih menimbulkan detik di hati, saya unfollow lagi. Huhuuu susahnya nak hidup aman. Ni bukan cerita dengki beb... tapi cerita 'fitnah' akhir zaman ni....

OKlah uols. Ada jugak cerita nak dibebelkan kat blog pagi ni. Sebelum saya berundur, jom tengok perkataan2 baru bahasa melayu:


Mula-mula macam lawak. Tapi bila saya baca komen2, rupanya perkataan2 ini merupakan cedukan daripada perkataan2 bahasa daripada rumpunan kaum di Malaysia/serantau jugak. Tak tau la. Betul ke? Apa-apa pun mari hormati bahasa kita. Kena praktik penggunaannya lebih kerap supaya jadi biasa.

Wassalam.