SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Monday, June 20, 2016

Kalkulator Fidyah

Assalamualaikum.

Setiap kali nak masuk bulan ramadhan pasti ada yang kelam kabut mengganti puasa tahun lepas dan puasa2 tahun2 sebelumnya, biasanya bagi ibu-ibu yang pernah mengandung dan melahirkan anak atau menyusukan bayi sepenuhnya.

Macam saya sendiri, anak pertama saya lahirkan pada 7 Ramadhan.  Dan masa tu saya dapatlah berpuasa 3 hari aje sebab dah dekat2 nak bersalin tu memang tak daya dah nak menahan lapar. Asyik lapaaaaaaaaarrrrrr aje! Pastu anak seterusnya, terus terang saya katakan saya tak kuat menahan lapar sebab nanti masuk angin dan saya rasa nak pitam. Apa lagi bila saya ni kekurangan hemoglobin (parah gak), memang rajin gelap mata. Jadi, setiap kali masuk bulan Ramadhan, saya memang tak puasa. Beruntunglah anda-anda yang kuat berpuasa walau sedang mengandung sebab saya tak dapat nikmat tersebut. 

Mengandung pulak rapat2. Anak menyusu. Jadi, sepanjang kilang beroperasi tu memang saya tak daya nak mengganti puasa. Setiap tahun akan cari kalkulator fidyah untuk bayar fidyah bagi puasa2 yang tidak terganti. Sekarang, saya sedang berusaha mengganti puasa2 yang tertinggal. Saya dah tak ingat berapa banyak saya dah ganti dan berapa banyak saya tinggalkan. Bagi mengambil jalan selamat, saya kira complete set aje untuk 5 anak. Setiap tahun saya akan pastikan fidyah dibayar sebelum habis Ramadhan.

Eh sebelum tu, bagaimana kita nak tau yang kita wajib membayar fidyah?

Mertua saya pernah bgtau saya, kalau meninggalkan puasa kerana diri sendiri semata, wajib mengganti puasa saja tanpa bayar fidyah. Contoh: haid. Tiada kena mengena dengan org lain. Haid itu dtg dari badan sendiri kan... Sakit/uzur - diri sendiri sakit/uzur. Jadi wajib ganti puasa aje bila dah sihat.

Pastu katanya lagi, kalau meninggalkan puasa kerana orang lain, maka wajib dibayar fidyah DAN mengganti puasa sebanyak mana yang telah ditinggalkan.
Contoh: mengandung - dalam perut ada anak kan? Menyusu - anak nak minum susu. Kalau kita tak makan nanti susu untuk anak berkurang. 

Lebih kurang gitu lah...

Untuk keterangan lanjut sila rujuk ustaz. 

OK. Untuk perkiraan fidyah, bagi negeri Selangor, telah disepakatkan bahawa denda fidyah adalah berdasarkan kadar harga beras semasa (makanan asasi penduduk) sebanyak secupak.  Beras tersebut perlu diberikan (makan) kepada fakir miskin, bukan membayar dengan wang atau brg lain. Beras aje ok. Dan juga, bayaran denda hanya mengikut hari puasa tersebut ditinggalkan, tak perlu digandakan apabila melangkaui tahun.



Ada org kata kalau tahun lepas tak habis ganti, tahun depan kena ganda. Bayangkan kalau 10 tahun mengandung, beranak tak berhenti. Berapa juta agaknya nak kena bayar fidyah? Kalau tengok kat website ZakatSelangor, ada info di KLIK SINI (gambar) tu, tp skrg page tu tak boleh bukak sebab under maintenance. tapi saya dah pernah baca, katanya, denda fidyah tidak digandakan kerana tidak mahu membebankan. Sama jugak dengan bilangan hari yang perlu menggantikan puasa yang tertinggal. Tidak digandakan.






Apa-apa pun, bila terdaya tu gantilah secepatnya puasa yang tertinggal. Bila last minute dikhuatiri tak sempat. Bak kata mertua saya, berpuasalah setiap Isnin dan Khamis dengan niat qada. Sedar tak sedar habis dah semua diganti. 

OKlah uolsssss.... ngantuklah pulak. Masak apa berbuka hari ni?



Wassalam.




Thursday, June 16, 2016

Resepi : Chicken And Dumpling Melayu

Assalamualaikum.

Saya ada kata semalam, bulan puasa nak kasi anak pengalaman berpuasa yang menyeronokkan, kan? Jadi salah satu cara nak kasi diorang seronok ialah dengan memasak masakan kegemaran dioranglah.

Salah satu makanan yang anak-anak saya akan makan tanpa pandang kiri kanan ialah satu masakan yang entah dari negara mana, saya cedok resepi dan bega sikit mengikut kesesuaian dan keselesaaan dan dijamin HALAL iaitu Chicken And Dumpling. Yang ni saya cedok resepi daripada Laura Vitale di Youtube. Saya memang suka tengok Laura masak sebab penjelasan dia jelas dan senang nak ikut.

Yg ni sama ada nak makan gitu aje atau makan dengan roti atau dengan nasi, terpulang tapi ia berkuah dan creamy. Memang budak2 suka sangatlah.

Bahan-bahan:

3 batang lobak merak, bersihkan dan dipotong dadu
1 bawang besar potong dadu
3 batang celery, bersihkan dan hiris
1 kg isi ayam dihiris kira2 1 inci
7 1/2 cawan air
1 stok ayam cube / stok ayam
1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan cooking cream / heavy cream
garam dan lada hitam kisar secukup rasa
1 sudu teh thyme
1 sudu teh rosemary
1/4 cawan minyak sayuran

Dumplings:

2 cawan tepung gandum
1 cawan susu full cream
1/4 cawan heavy cream/cooking cream
3 sudu besar mentega cair
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh garam
1 sudu teh daun parsley cincang (saya guna yg kering)
Black pepper kisar secukup rasa


Banyak eh bahan-bahan dia? Macam banyak tapi semua tu biasa dijumpai di dapur kecuai heavy cream tu dan rempah2 tertentu. Rempah2 ni saya memang simpan sebab suka sangat masak makanan barat ni.

Ok cara2nya:

1. Sediakan periuk, sebaiknya periuk berpenutup ye. Laura Vitale pakai cast iron iaitu dutch oven yang berat dia berkilo2 tu.

2. Panaskan minyak pada suhu sederhana aje. Kita masak kuah dia dulu. Bahan dumpling letak tepi tau.

3. Gaul ayam dengan tepung. Masak ayam gaul tepung tu dalam periuk yg dah ada minyak tadi dalam 4 minit sampai dia brown sikit. Garamkan dan lada hitamkan dia sikit. Angkat.

4. Periuk yg sama, bekas masak ayam tadi... boleh tambah sikit minyak lagi kalau perlu. Masukkan karot, bawang dan celery. Garam dan black pepperkan dia. Bila dah layu sikit dalam 7 minit gitu, terus masukkan balik ayam tadi, kacau ala kadar sikit pastu tambah thyme dan rosemary. Kacau. Wangi tau bau dia nanti.

5. Masukkan air dan stok ayam. Tutup periuk dan biar merenih 45 minit. Laura guna wine tapi saya skip step tu.

6. Kemudian masukkan heavy cream. Lepas tu boleh sediakan dumpling. Eh jgn lupa rasa sup tu sedap tak? Kalau perlu garam dan pepper, tambahlah.

7. Campur semua bahan dumpling dalam bekas lain. Bancuhan akan agak lengkit dan lembik. Memang gitu ia perlu kelihatan. 

8. Check periuk, kuah tadi dah mendidih?

9. Scoop guna sudu atau ice cream scoop sederhana besar bancuhan dumpling ke dalam sup tadi. Buat sampai habis. Biarkan dumpling masak dalam 15 minit. Tutup api dan biarkan sekejap 5 minit sebelum dihidangkan. Hmmm yummy.....



ayam

dumpling



Nak tau sedap atau tak, bolehlah try ok. Tak pasti bagaimana rasa sebenarnya masakan ni tp versi melayu halal ni dah cukup puas hati :)




Wednesday, June 15, 2016

Periuk dan Wok

Assalamualaikum.

Sekarang asyik belek 11street.my cuci mata tengok periuk dan kuali. Sempat jugak saya beli satu periuk non stick ceramic coating yang sangat special dan cantik. Yg ni diterbangkan terus dari Korea, jenama Chef Topf series La Rose. Memang pemegang penutup dia macam bunga rose. 

Walaupun dalam hati nak brand lain, disebab ada offer cantik di 11street, saya beli dulu yg harga best ni. Harga asal dalam RM300 - RM500++ tapi offer ni antara RM169 - RM260 bergantung jenis pilihan kita. 



Tapi saya beli yg ni dulu, harga RM188.60 free shipping dari Korea:


 Tu dia.....




Memang best periuk ni. Selain fungsi tahan karat dengan kualiti premium, bila memasak guna periuk ni, rasa rilek aje hahaha sebab dari luar tenang aje, padahal dalam periuk tengah mendidih tuuuu..... takde pulak tutup periuk menari2 dengan wap yang huru hara...

Ni saya masak tomyam:

video

Pastu dengan periuk yg sama saya buat ikan stim. Nak pakai periuk stim tapi takde pulak. Jadi saya guna periuk ni aje. Letak air sikit, masukkan ikan siakap yg dah diperap (garam, lada sulah, lemon) serta bawang putih ketuk, hirisan halia dan bawang merah,  serai, brokoli, carrot, masak 5 minit. 

video


Pastu saya tuang air sikit lagi (supaya tak hangus bila air tak cukup) beserta sos tiram + kicap cair, tomato dan bawang goreng, masak lagi dalam 5 ke 8 minit. SIAP. Dah ala2 ikan kukus. 

Ditambah pulak terjumpa offer wok jenama Kitchen-Art dari Korea jugak di Qoo10.my, makin seronok memasak. 




Saya rasa ini deal paling baikkkkkkk setakat ni. Dengan pos dalam RM69 kot. Wok mcm ni baru puas goreng nasi, goreng mi, goreng ikan. Kalau guna frying pan memanjang merecik minyak, tumpah2 pulak.  Dan wok ini adalah salutan diamond coating dengan LIFETIME guarantee. 


wok size 30cm

diamond coating

ringan, sesuai untuk yg sakit pinggang hehehhee

sesuai untuk stove, electric dan ceramic cooktop

Offer ni semua tak lama. Tinggal beberapa hari je lagi nak habis. Yg Chef Topf kena tunggu dalam 2 minggu utk sampai Msia, tapi yang wok tu ready stock di Malaysia. Dalam 2 hari sampailah insyaAllah.

OKlah. Nak pi jenguk dapur, apa yg ada untuk di masak. 

Wassalam.

Resepi: Donat Gebu Ringkas Paling Senang Buat

Assalamualaikum.

Rasanya tak terlambat untuk ucapkan salam ramadhan buat semua. Dah masuk 10 hari kalau tak salah... sekejap aje masa berlalu. Rasa macam baru aje kita berpisah dengan ramadhan, skrg dah berjumpa kembali. Ramadhan kali ni memang sekalipun saya tak ke pasar ramadhan. Setiap hari masak sendiri. Sahur pun ala kadar, apa yang ada aje. Anak dan abamjohn pun tak cerewet, alhamdulillah. 

Tapi saya takmo la ambik kesempatan atas ketidakcerewetan mereka, saya nak pengalaman berpuasa adalah pengalaman indah buat anak-anak saya, jadi saya berusaha sebaik mungkin untuk menyediakan juadah berbuka puasa yang istimewa setiap hari. 

Paling best bila anak saya yg berumur 9 tahun bgtau saya; "Best la bulan puasa makan sedap2" dan setiap hari juga anak-anak yang kepuasan makan akan bergilir2 ucap "Thank you mami!". Rasa hilang penat lelah bersilat kat dapur.

Semalam tekak saya ni teringin pulak nak makan donat. Orang putih panggil doughnut atau donut. Sama aje bunyiknya. Dulu rasanya pernah share resepi tapi sebab saya malas nak selongkar blog, saya google resepi baru dan ternyata resepi kali ni lebihhhhh senang buat. 

Bahan-bahan donut ringkas:

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
2 sudu makan mentega dicairkan
3 sudu makan gula castor
3 sudu makan susu pekat manis
1 biji telur
1 paket yis kering mauripan

Cara:

1. Larutkan gula dan susu ke dalam air suam. Tambahkan yis dan kacau. Biar sehingga sebatian berbuih. Itu petanda yis sedang buat kerja. Kalau tak berbuih tandanya yis dah rosak. Gi beli lain hehehehe.

2. Mentega cair dan telur disatukan. Pukul sikit. Masukkan ke dalam campuran yis yang dah berbuih tadi. 

3. Sediakan tepung. Buat lubang di tengah2 tepung dan tuang campuran yis tadi. Gaul semuanya. Boleh guna senduk kayu atau tangan yang bersih. Saya suka gaul pakai tangan aje. Bancuhan ni memang melekit. Jangan risau. Bila dah sebati, perapkan bancuhan di tempat kering dan agak panas selama 45 minit. Saya perap dalam oven yang di-off. Jangan on pulak. Kang masak pulak dia hehehe. Jgn lupa tutup dengan kain kering ye.

4. Selepas 45 minit bancuhan akan naik tinggi. Sediakan tempat untuk menguli. Tepuk2 dan tabur lebih2 tepung tu kat tangan dan tempat menguli. Uli sikit dan boleh terap. Saya guna penerap khas donat yang saya beli kat supermarket. Senang guna dan saiz dia besar, dapat dalam 10 biji donut saiz besar dan yang bulat tengah tu pun saya goreng. Yang lebih sikit2 tu saya bagi anak saya main.




5. Selesai menerap, boleh sediakan kuali menggoreng. Jangan panas sangat ye minyaknya. Nanti dibalik2kan donutnya agar ia masak sekata. 


memang geboooooo..... bravo....

tinggal sikit sebab Cik Rai dah 'rasa' dulu



Macam ni punya resepi, pejam mata aje kita buat kih kih kih... tapi memang sampai sahur pun gebu. Buat pengetahuan, resepi ni saya dah kurangkan penggunaan gula. Dalam resepi asal diambil daripada dapur-mamasya.blogspot.my katanya letak 6 sudu gula tapi saya lebih suka kurang manis sebab nanti nak salut gula di luar pulak. 

OKlah uols... boleh cuba menerap petang nanti kalau cukup bahan. 

Wassalam.