SILA KLIK BERSAMA-SAMA

Friday, February 12, 2016

Betul Ke Melayu Je Teruk?

Assalamualaikum.

Sebelum tidur ni saja nak tulis sikit isu semasa. Nampaknya makin ramai la warga asing masuk Msia sebagai pekerja ye... Dan isu ini biasanya diselitkan dengan pendapat 'orang Melayu kita pemalas'. Betul ke Melayu pemalas? Tak kasar sangat ke terutamanya bangsa Melayu sendiri melabel bangsa sendiri?

Saya bukan 100% Melayu. Ada campur Belanda, Arab, Bugis, Acheh tapi secara umumnya saya anak melayu la kiranya. Masa muda2 dulu saya berkawan dgn pelbagai bangsa. Semua best. Bila dah kawin memang percampuran dibataskan. Kalau nak kata kaum cina dan india yg belajar kolej cari duit poket dengan bekerja sambilan, anak melayu pun ada jugak yg buat kerja yg sama untuk tampung belanja kat kolej. Malah anak cina/india yg belajar kat kolej 100% ditanggung mak ayah, disediakan kereta, pastu hujung minggu lepak club pakai duit mak ayah pun saya ada kenal. 

Kalau cerita zaman skrg ni pulak. Melayu sajakah yg malas? Yg tak melayu semua rajinkah? Masa di rumah lama memang saya banyak guna khidmat mcm2 daripada pelbagai bangsa. Tukang repair mesin basuh, rosak sikit aje bayaran mintak sampai setengah ribu. Khidmat servis ekon cina pernah, melayu pun pernah. Ada jugak yg org cina buat kerja sekali, bila call lagi dah xdapat dah. Jumpa pulak yg melayu. Kerja bagus tp bayaran sgt murah. Lainkali nak panggil memang beratur la. Ada jugak yg wireman cina hancur kerjanya. Buat awning 2 kali. Sekali cina, tak senonoh. Xsampai berapa bulan bukak awning tu buat baru - mamak buat. Pun sama bocorrr manjang. Tukang pulak org indonesia. Kadang2 ok kadang2 tak ok kadang2 hancur jugak. Org india buat tar depan porch. Sehari aje hilang tar bersama2 bayaran RM300. 

Rumah sekarang? Bangladeshi potong rumput sambil cangkul tanah sikit. Kemain tarik harga. Pastu satu garden saya tu nak setel 3 hari. 1 hari RM200. Ingat padang bola ke? Itupun kasi duit, suruh setel, pastu kitorg gi outstation. Balik2 setengah garden aje dia cangkul. Pastu hilang dah. Banyak main fon. Bangladeshi jugak repair rumah jiran - jiran kata duit hilang. Maid indonesia? Takyah cerita la, buat sakit hati. Tapi maid adik ipar saya elok aje xde masalah. Org melayu pasang ekon rumah baru saya, setengah jalan aje terus xdtg dah sebab tak cukup ilmu sebenarnya. Bayaran mintak advance tau. Terpaksa la abg john cari org lain, melayu jugak. Bagus kerjanya. Brg lengkap ilmu dan pengalaman pun banyak. Melayu pasang lampu kipas rumah saya. Berhari2. Sombong pulak tu. Cukup sekali aje panggil dia sebab dia bahasakan kami melalui sms pasal payment yg xclear (byr pakai cek sebab dia guna nama company) padahal cek kami xde masalah, dia yg bank in cek tak tulis nama (abg john dah pesan tulis nama). Jadi, selagi cek tak dikirim semula oleh bank, kami xboleh issue payment baru. Lampu2 seterusnya kami panggil indonesian. Friendly, cekap, laju gila buat kerja. Siap repairkan kerja cincai wireman lama. 

Renovation rumah kami pakai org cina. Harga cantik berbanding contractor lain. Tp dapur saya rasanya dah 4 kali dia repair. Asal hujan aje bocor. Banyak gak abg john komplen. Tp saya respek dia sebab guna pekerja OKU (pekak bisu). Bagi peluang OKU utk cari rezeki. Silap paling besar bila dia tarik paip air dr tangki air tadahan hujan. Salah tangki. Dah kena pecah dinding balik. 

Guard lama macam2 bangsa ada. Tidur manjang. Guard sekarang bangsa India dan Pakistan. Ada kala tertidur gak tp rajin meronda. Yang pakistan jaga solatnya. Itu cerita bahagian saya. Yg bahagian abg John, tak cerita lagi. Mcm mana dia berurusan dengan macam2 contrctor macam2 bangsa. Semua ada baik dan kurang baiknya.

Jadi, tang mananya hanya melayu yang teruk? Yang malas? Apa yg saya nampak di sekeliling saya, kawan2 saya bertungkus lumus cari duit sara keluarga. Kalau kat rumah lama tu gerai tumbuh mcm cendawan lps hujan. Semua nak cari duit lebih demi menangani kos sara hidup yg makin tinggi saban hari. Kalau kat internet pulak, semua nak meniaga. Cina india melayu semua nak meniaga. Yg menipu pun mcm2 bangsa ada. 

Bawak masuk bangla ramai2 sebab melayu takmo kerja? 100% betul ke? Entah2 sebab tokey nak cut cost berlipat kali ganda sebab tu guna Bangladeshi. Ada kemungkinan tak? Kesimpulannya, apa bangsa pun, ada aje ragamnya. Apa yg pasti, kita kat duniawi yg penuh cacat cela. Nak sempurna, tunggulah masuk syurga nanti, Allah janji kesempurnaan demi kesempurnaan. 

Nite. Ngantuk dah. Wassalam.

Wednesday, February 10, 2016

INSTAGRAM DAN STALKERS

Assalamualaikum.

Tak jadi artis pun dah ada yg stalking. Kalau jadi artis habis semua aib luar dalam orang bukak.  Stalkers ni kengkadang bukan nak sangat stalk kita, tapi nak intai 'orang lain' melalui kita. Private la macam mana pun, pasti ada cara orang nak intai mahupun diintai. 



Macam-macam ada sekarang ni. Bukan setakat rambang-rambang followers diorang boleh dapat, malahan follower 'pilihan' juga boleh dapat. Contohnya, saya nak si POLAN jadi follower saya dan nak dia follow saya secara 'paksa' tapi saya takmo request sebab SAYA STALKER kan?... kalau request kang dia tau pulak, dan mungkin tak approved. Jadi, saya gunakan apps untuk menjadikan si POLAN sebagai follower saya dan saya pun dapat follow dia free2. Pastu, kerana saya punyai agenda tertentu (biasanya mesti la agenda jahat) - sayapun dengan SENGAJA nak suruh POLAN tu nampak posting saya untuk menyakitkan hati dia. Paham kan?





Jadi, hari ni saya cuba membersihkan IG saya. SORANG yg confirm stalker lahanat dah saya remove. Cara remove saya tak tau tapi saya block pastu unblock balik. Automatik dia dah terkeluar daripada senarai follower saya. Nak tau kenapa saya kata dia stalker? Sebab bila saya check IG dia, account baru created, pastu gambar2 dia semua gambar google tanpa caption dan tanpa maknapun. Tetiba ada selit satu gambar penuh makna kat tengah2 feed dia. Semua gambar pun baru post. Tak ke penuh makna tu? Dan saya tak dpt sebarang NOTIFIKASI tentang follower baru dan saya sendiri tak memollow manusia ni. Alaaaaa kalau setakat saya punya IG, bukan hari2 dapat follower pun. Jadi paham2lah mcm mana saya boleh tangkap dia sebagai hacker stalker. 

Lps remove dia, saya tukar nama ID. Pastu saya terfikir nak lebih memprivasikan IG saya. Tapi masalahnya sayang kat gambar2 yg ada. Kenangan. Jadi, apa yg saya buat ialah saya ke akaun ke 2 IG yg saya guna untuk jual brg dulu. Saya tukar nama, privatekan dan personalkan dia. Yg sedia ada ni saya disable kan dia. Caranya, saya kena log in melalui macbook saya. Pastu edit profile, tekan Disable account. Setel. Macam FB jugaklah.

Sambil2 tu saya sempat jalan2 cari bahan dulu kat IG ni. Ternampak satu IG sorang hamba Allah. Follower ratus ribu. Umur baru 15. Sebaya anak saya. Satu gambar dapat komen beratus. Tak semua komen membina. Mengutuk lagi banyak dari membina. Menasihat pun banyak. Check punye check, rupanya dia ni adik artis. Jadi adik pun terima tempias kakaknya ye. Emmm... kawan saya kakak sulung  Shaheizy Sam, takde pulak berfollower beratus ribu. Takde pulak kena komen beratus setiap post. Elok aje privacy terjaga. Macam mana tu? Jawapannya ialah apa yg dipost ke IG. 

Kalau kita post benda elok2, tak mengundang fitnah, ok je la insyaAllah. Selebihnya, uols fikir dan sambunglah sendiri ye. Cerdik2 kan semuanya. Kita bertanggungjawab akan perbuatan kita sendiri. Letih nak 'menjawab' nanti kat sana nun. Biarlah saya tak ramai follower. Biarlah jugak anak dara saya tak hot mana, tak glamer, tak stylo mcm anak orang lain, saya bersyukur kerana mereka begitu. Malu nak pakai baju begitu, malu nak pakai begini. Dah ringan satu bab, alhamdulillah. Semoga berterusan la sampai akhir hayat.

Jadi sekarang ni, IG saya dah suci sesuci embun pagi dah. Kena lebih berhati2 lepas ni. Jangan biarkan diri jadi mangsa stalkers ok.






Saturday, January 30, 2016

Zawara Coffee Yang Cool

Assalamualaikum.

Sejak pindah ni, life saya sangat simple. Betul2 'surirumah' saya sekarang. Kerja driver dah berkurang banyak percent. Oleh yang demikian, urusan harian seperti cuci baju, melipat, mengemas, menyapu semuanya teratur alhamdulillah. Bangun pagi pun 5am setiap hari tanpa masalah, terus mandi kasi wangi dan segar. Orang kata mandi sebelum subuh ni bagus untuk kesihatan. Mandi air sejuk pulak tu. 

Tapi bila dah betul2 menyurirumahkan diri, ada kalanya terasa nak tengok2 apa ada di sekitar saya ni. Skrg ni asyik ke kedai depan rumah. Paling jauh pun saya ke Speedmart 99 aje sebab sabun basuh baju kegemaran saya iaitu TOP ada jual kat situ je, kedai lain takdo. Sabun lain tak menepati citarasa hidung saya. Maklumlah saya skrg tak pakai softener. Softener buat baju saya bercapuk2. Elok2 kering pakai dryer takyah pakai softener, gatal nak wangi extra guna softener tapi bercapuk laks dia. 

Emmm bila la cita kopi nak masuk ni ye...

Hari ni saya dan abang John merayau sekitar kawasan. Dating berdua. Mula2 gi makan malam. Tengah syok borak abang John komplen kena serang nyamuk. Dia pakai baju hitam. Lalu kitorang pun 'pindah' lepak ke kedai kopi. Pusing punya pusing.... banyak kedai kopi kat sini yang tutup awal. Orang Melayu memang nak balik awal supaya boleh tidur awal, bangun subuh pun awal... (itu hati saya kata). Tapi mata saya masa tu dah aim nak ke Zawara Coffee. Sampai depan kedai, masa tu jam 11pm, memang nampak lampu terang cuma tak pasti bukak lagi ke? Google dulu ahhaha cari operation hours. Dan ini yg saya jumpa hehehehehhe.....



Pastu berjalan masuk dengan yakin, tau takkan kena halau keluar sebab kedai blom tutup kikiki. Masuk2 aje saya memang kagumlah tengok dalam. Macam cool eh. Terutama kat cashier tempat order tu. Dia punya menu pun macam best. Staff pun lawa. Snack dia pun best2. Ada churros. Sorry takde gambar interior, kalau nak tau sila la datang saksikan sendiri hokey.

Saya order kopi la. Cafe Latte. Kajian kata minum kopi (berkafein) 3 cawan sehari boleh mengurangkan risiko kanser kulit kira2 20% utk pompuan tau. Jangan takut minum kopi. Tapi jgn terlebih minum kopi. Churros dengan caramel sekali saya order. Tapau sekali satu set. Anak saya suka makan. Saya ni sentimental sikit. Mesti teringat kat anak kat rumah hehe. Setakat makan nasi goreng takdelah teringat sangat tapi sebab makan churros memang teringatlah. 

Pastu disebabkan kat Zawara Coffee ni guna khidmat melayan diri sendiri (self service daaaa), diorang takde la nak layan hantar menghantar ke meja kita. Tapi diorang kasi la satu alat mcm pager yang saya pernah jumpa kat Korea dulu. Kalau berbunyik benda tu, maknanya order kita tadi dah ready. Pegilah ke kaunter collect sendiri order kita tadi. Cool eh. Cam jakun tu idok le sebab kat Korea (ehem cewah belagak) dah pakai dah benda ni. 




Sempat upload kat instagram, tourist guide saya masa kat Korea pun komen hahahaa. Agaknya dah byk kedai guna benda ni kat Msia cuma saya je tak pernah jumpa. Maklumlah kita bukan kaki rayap.


dah tukar nama Instagram sebab ada stalker tak diundang


Bila dah berbunyik tu, sila la ke kaunter.... lalu churros pun dimakan. Sedaaapppp.... saya buat sendiri  kat rumah, tak jadi. Rasa sama, tapi lembik!


paking gula dia pun cool. Saya tak pakai lalu saya bawak balik kikiki

ada penutup tapi saya bukak

Sori le gambar tak lawa sebab saya lepak luar, kena la pakai flash.

Secara keseluruhan saya puas hati dengan Zawara Coffee. Cafe Latte memuaskan. Macam biasa saya minum tanpa gula. 

standard harga. No complaint eh. Tiada gst.

Rasa2 tersesat ke Bangi, atau memang sengaja nak shopping jubah (belambak kedai jubah branded2 kat sini) tu, singgahlah ke Zawara Coffee. Lepak2 boleh sampai 12am. 






Disebabkan dah pukul 1am, saya kena la tidur ye. Jam 5am nak bangun. Wassalam.